Szájszárazság

 Prof. Dr. Vanja Vučićević Boras, PhD, fogorvos

Prof. Dr. Vanja Vučićević Boras, PhD, fogorvos

Kiszárad száj akkor fordulhat elő, szisztémás betegségek (fertőzés hepatitisz c, Sarcoidosis, stb), leggyakrabban csökkentett nyál okozta drogok szisztémás betegségek kezelésére.

A hiposzaliváció, magyar néven szájszárazság a nyálelválasztás olyan mértékű csökkenése, hogy 5 perc alatt 0,2 ml-nél kevesebb nyál képződik. A szájszárazságot a nyálmirigyek megbetegedése, pl. a Sjögren-szindróma, ill. a nyálmirigyek bakteriális- vagy vírusfertőzése (a parotid mirigyek megbetegedése HIV-ben) okozhatja. A szájszárazság emellett megjelenhet az egész szervezetre kiterjedő megbetegedéseknél (hepatitisz-C, szarkoidózis, stb.) is, de leggyakrabban azonban a szisztémás megbetegedések kezelésére szedett gyógyszerek mellékhatásaként lép fel. Mostanáig 500-nál is több olyan gyógyszer ismert, ami szájszárazságot okozhat. Ide tartozik a legtöbb vérnyomáscsökkentő, hangulatjavító és retrovírus elleni szer.

Diagnosztika a nyálmirigyek megbetegedése esetén

A nyálelválasztás csökkenése legegyszerűbben úgy mutatható ki, hogy az öt percig ülő beteg nyálát összegyűjtik. Ez a mennyiség a termelt, nem stimulált nyálmennyiség. Ha ez a mennyiség percenként 0,2 ml-nél kevesebb, akkor kijelenthető, hogy a beteg szájszárazságban szenved. Ezt követően a stimulált nyálmennyiséget mérik meg: a beteg savanyú italt iszik (1 g aszkorbinsav 1 ml vízben elkeverve), majd ismét 5 perces nyálgyűjtés következik. Ha a savanyú italos stimulációval nagyobb mennyiségű nyál termelődik, az azt jelenti, hogy támogatás útján a termelt nyál mennyisége megnövelhető, a nyálmirigyek pedig nem károsodtak.

A szialográfiát régebben gyakran használták, amíg újabb diagnosztikai eljárások nem születtek. A vizsgálat rendkívül fájdalmas, mivel a nyálmirigyek kivezető nyílásaiba kell kontrasztanyagot fecskendezni, mindazonáltal szükség van rá, ha a nyálmirigy kivezető nyílásában kialakult köveket (nyálkő), ill. esetlegesen a Sjögren-szindrómát kell diagnosztizálni. A szialográfia a nyálmirigyek gyulladásos megbetegedésének gyanúja esetén mindig ellenjavallt. Az utóbbi időben a nyálmirigyek megbetegedéseinek/állapotának diagnosztikájára a mágneses rezonanciás (MR) és a computer tomográfia (CT) is használatos. A lágy részek, pl. a nyálmirigyek MR-vizsgálattal jobban detektálhatók.

A nyálmirigyek megbetegedéseinek kezelése

A nyálmirigyek működésének erősítésére a leggyakoribb kezelés a rágás- és ízstimuláció kombinációja. Ha a nyálelválasztás stimulálható – (szialometriával) állapítható meg –, akkor a betegnek cukormentes cukorkákat és rágógumikat javasolnak (a rágógumi a fogpótlást viselőknél nehézségeket, pl. romló szívó érzést, ill. a protézis kiesését eredményezheti, ezért ilyen esetben a rágógumi nem ajánlott). A gyomorproblémában nem szenvedő, fogpótlást viselő betegeknél a nyálelválasztás savanyú italokkal (limonádé, stb.) is segíthető.

Számos szisztémás gyógyszer is elősegíti a nyálelválasztást, ezek azonban a kontrollált vizsgálatok szerint csak kevéssé hatékonyak. Erre a célra a pilocarpin és a zevimelin használatos. Ezek a készítmények hasonló hatásokkal, mellékhatásokkal és gyakorlatilag azonos hatásidővel rendelkeznek. Alkalmazásukra azonban számos ellenjavallat vonatkozik: a pilocarpin szedése például magas vérnyomásban szenvedő betegeknél ellenjavallt.

Nemrégiben végeztek kísérleteket az alacsony energiás lézer alkalmazására is a csökkent nyálelválasztás kezelésében: e kísérletek némelyikére Horvátországban került sor.

A szájszárazságban szenvedő betegeinkkel szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az olívaolaj és néhány egyéb olaj képes enyhíteni a szájszárazság tüneteit: ehhez az olajat napi néhány alkalommal a szájüregbe kell csepegtetni. Emellett fontos az is, hogy a betegek gyakrabban igyanak, egyszerre kevesebb folyadékot. Sok betegnél a fehér mályva gyökeréből készített szájvíz is igen hatékonynak bizonyult (1 evőkanál gyökérre 1 dl vizet kell önteni, és egy éjszakát állni kell hagyni).

A kevesebb nyál miatt gyakoribb a fogszuvasodás (különösen a fognyaknál, ill. a fogínynél), ezért javasolt fluorid tartalmú géleket vagy szájvizeket használni. A nyálhiány miatt emellett néhány beteg szájüregében gombás fertőzés (candidiasis) is jelentkezhet: ekkor helyi hatású készítményeket alkalmazó gömbaölő terápia javallott. Éjszakára fontos a szájprotézist a szájból eltávolítani és fertőtleníteni. Emellett az ínygyulladás megjelenése is gyakoribb ilyen esetekben, ezért az ilyen betegeknek ajánlatos gyakrabban felkeresni fogorvosukat.

Hasonló cikkek

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close