Néhány tanács az egészséges szájüregért

 Dr. Urška Vajdič, fogorvos

Dr. Urška Vajdič, fogorvos

Időnként mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem mehetünk el azonnal a fogorvoshoz, pedig gondjaink vannak és szükségesnek érezzük.

Egészséges táplálkozás

A szájunk az emésztőcsatorna kezdete, ezért ott mindig történik valami, még akkor is amikor nem is eszünk. Az egész testünkhöz hasonlóan a szájüregünk egészségét is számos tényező befolyásolja. Az első természetesen az étkezési szokásaink.

Sajnos az ételeink nagy része nagyüzemi módon, adalékok felhasználásával feldolgozott élelmiszer, és ez messze nem kedvezően hat fogaink és a fog körüli részek egészségére. A periodontális betegség egyre gyakrabban fordul elő. Ezért is hasznos változatosan táplálkozni és nem feldolgozott ételeket fogyasztani. Így biztosítani tudjuk a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, ami a száj egészségéhez nagyon fontos. Tudjuk azonban, hogy ez a gyakorlatban nem mindig lehetséges, és ezért eltervezhetjük egy hétre előre, hogyan pótolhatjuk az egészséges ételeket, amikor erre lehetőségünk van. Meg tudjuk tervezni, hogy azokon a napokon, amikor kicsit több időnk van, egészséges ételeket fogyasszunk, és így pótoljuk azokat a tápanyagokat, amelyeket más napokon nem vettünk magunkhoz.

Hasznos lenne mindennap megenni egy almát vagy más olyan gyümölcsöt, amelyet rágni kell. Ezzel tudjuk természetes módon masszírozni az ínyünket és így erősítjük a fogainkat erősen tartó struktúrákat is.

Fontos, hogy kerüljük a fogzománcot károsító ételeket és italokat. Ide tartozik az összes szénsavas és cukros ital. Az utóbbi időben sportolóknál lehetett megfigyelni olyan eseteket, amikor az izotóniás italok és porok fogyasztásától károsodott a fogzománc.

Higiénia

A fogak és a szájüreg egészségének megtartása szempontjából ez a másik nagyon fontos tényező. Ezzel nagyjából már mindenki tisztában van, így csak összefoglalásképpen említjük a napi szájhigiéniát, amelynek része a naponta kétszer végzett rendszeres fogmosás, az íny megfelelő masszírozásával. A piacon számos fogkrém kapható. A dolgok akkor kezdenek kicsit bonyolultabbá válni, ha valamilyen gond merül fel a szájüregben, mert ilyenkor jobban oda kell figyelni arra, hogy a megfelelő fogkrémet válasszuk.

Betegségek és más problémák

Ha különféle betegségek vagy más problémák alakulnak ki a szájüregben, akkor gyakran mi magunk is tudunk ezen segíteni. Ilyenkor fontos, hogy milyen gyorsan látunk neki a probléma megoldásának. Először át kell gondolni, hogy mit csináltunk másképp az elmúlt napokban, mi lehet a probléma oka. Néha már az is elegendő, hogy egy este nem fordítunk elég időt a szájhigiéniára, és a következő nap már fájdalmat érzünk az ínyünkben vagy elkezd vérezni, amikor fogat mosunk.

Fennállhat ugyanakkor egy másik betegség is, pl. egy megfázás, amely befolyásolja a száj nyálkahártyájának és az ínynek az állapotát.

Mindkét esetben alaposan meg kell mosni a fogainkat és a fogíny kezelésére alkalmas fogkrémmel masszírozni kell az ínyünket. Ezt a módszert kell követni akkor is, ha az ínyünk fáj vagy vérzik. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy a fájdalmas és vérző ínnyel nem foglalkozunk, és még a rágást is kerüljük. Természetesen a fogmosást és a rágást is a számunkra elviselhető fájdalom szintjéhez kell igazítani. Ha ehhez tartjuk magunkat legalább három-négy napig, akkor javulnia kell az íny állapotának. Ha ez nem következik be, akkor hívjuk fel a fogorvost.

Gyakori probléma, hogy minden fogunk fáj vagy a fájdalom a fog egyik részéből a másikba megy át, amikor meg vagyunk fázva. Ezek a problémák leggyakrabban már pár nappal azután megszűnnek, hogy a megfázás elkezd javulni.

A fájdalmas és vérző íny problémájával időnként együtt jár a fogak túlzott érzékenysége hidegre vagy melegre. Ebben az esetben ajánlott az íny kezelésére alkalmas fogkrémet használni este, reggel pedig az érzékeny fogakra valót, és kerülni kell a túl hideg vagy túl meleg ételek fogyasztását. Így a fogíny problémájával együtt a fogak túlérzékenysége is javul.

A szájnyálkahártya vagy az íny sérülése különleges gondoskodást igényel. Ilyen sérülések keletkezhetnek túl forró ételtől vagy kemény, éles ételdaraboktól, illetve az ételbe került idegen testektől is. Ilyen esetekben először az alapos szájhigiénéről kell gondoskodni, és a fogmosást követően égő érzést nem okozó szájöblögetőt kell alkalmazni. Hialuronsavat tartalmazó terméket használunk, mert az gyorsítja az érintett területek gyógyulását. Ezt három-négy napig folytatjuk. Amennyiben nincs javulás, felhívjuk a fogorvost.

Hasonló módon járhatunk el, ha a szájnyálkahártya vagy az íny kivehető műfogsor miatt sérül. Ilyen sérülések esetében a műfogsort éjszaka nem viseljük. Ha a műfogsor többször ugyanazon a helyen okoz sérülést, akkor el kell menni a fogorvoshoz, hogy a protézist ellenőrizni tudják.

Ha a tömés esik ki a fogból vagy maga a fog sérül, akkor mi magunk nem sokat tudunk tenni. Azzal segíthetünk, ha minden étkezés után alaposan fogat mosunk, szükség esetén fájdalomcsillapítót veszünk be, és minél gyorsabban időpontot kérünk a fogorvoshoz.

Sok problémát tehát magunk is meg tudunk oldani. Fontos, hogy ezt késlekedés nélkül tegyük. A probléma csak egyre nagyobb lesz minden nap, amikor semmit nem teszünk ellene.

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close