A fogkefe megfelelő használata

 Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

A hagyományos fogkefék ugyanolyan hatékonyak, mint az elektromos fogkefék. Mindkét típusú fogkefével fontos, hogy rendszeresen és helyesen mossunk fogat.

Bár önmagában a fogkefe nem elegendő az íny és a fogak egészségének megőrzéséhez, a szájhigiéniát nem lehet elképzelni nélküle. Ahogy a szájhigiénia fejlődött, újabb eszközök (fogselyem, fogköztisztítő kefe) váltak elérhetővé, amelyekkel a fogak egészségét biztosítani lehet, és így ha a dentálhigiénikushoz is rendszeresen ellátogatunk, együttesen nagyban hozzá tudnak járulni a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. Egészséges íny nélkül nincs egészséges fog.

Milyen fogkefét vegyünk  – elektromosat vagy hagyományosat?

Manapság már nagyon sok fajta fogkefét lehet kapni. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága. Ha ezekre a tulajdonságokra odafigyelünk, akkor lehet elérni velük a kívánt célt. Lehet különböző formájú és méretű fogkeféket kapni, mesterséges vagy természetes sörtékkel, mechanikusat (hagyományosat) vagy elektromosat is. A hagyományos fogkefék ugyanolyan hatékonyak, mint az elektromos fogkefék.

Mindkét típusú fogkefével fontos, hogy rendszeresen és helyesen mossunk fogat. És éppen ebben különbözik egymástól a hagyományos és az elektromos fogkefe. A hagyományos fogkefe esetében a megfelelő használat az emberen múlik. A fogkefét kézzel kell mozgatni. Az elektromos fogkefe fejének a mozgása be van állítva a megfelelő és helyes mozdulatra, az optimális mennyiségben. Manuálisan percenként 360 mozdulatot lehet végezni, de az elektromos fogkefével a mozdulatok száma percenként 2 000 és 10 000 között van.

A jobb hatékonyság érdekében ajánlott mindkét fajta fogkefe kombinált használata. Reggel és napközben hagyományos fogkefét kell használni, este elektromosat, természetesen mindkettőt a szájhigiénia biztosításához szükséges egyéb eszközökkel együtt.

A jó fogkefe jellemzői

Régebben valóban a kemény sörtés fogkefékkel lehetett jól megtisztítani a fogakat. Az emberek úgy gondolták, hogy minél keményebb a sörte, annál több szennyeződést tudnak eltávolítani a fogról. Ez ma már nem így van, és a boltokban nem is találunk kemény sörtéjű fogkeféket. A sörtéknek nem szabad túl keménynek lenniük, mert az íny masszírozását is szolgálják.

Ilyen egy minőségi fogkefe:

  • megfelelően kicsi a feje,
  • jó fogást biztosít a nyele és 
  • lekerekített sörtéi vannak.

A legjobban használható fogkeféknek sok vékony sörtéjük van. A mesterséges anyagból készült fogkefe a könnyebb fenntarthatóság miatt ajánlott.

A fogkefe megfelelő ápolása

Igen, a cél eléréséhez a fogkeféket is megfelelően kell ápolni. Minden fogmosás után vízzel alaposan ki kell öblíteni a fogkefét és a levegőn kell hagyni megszáradni. Mind a hagyományos fogkefét, mind pedig az elektromos fogkefe fejét 1,5 havonta cserélni kell. Amikor azonban valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzésből/betegségből kigyógyulunk, akkor azonnal le kell cserélni a fogkefét.

Egyes elektromos fogkeféket ultraibolya sugarú (UV) fertőtlenítővel együtt lehet megvenni, amelyekkel egy betegség után azonnal fertőtleníteni lehet a fejet vagy a fej tartóját.

A fog és az íny tisztításának technikája

Mindkét fajta fogkefével szisztematikusan kell a fogakat tisztítani, olyan módon, hogy a fogaknak minden oldalát elérjük. Hagyományos fogkefe használatakor még arra is oda kell figyelni, hogy minden fogat elegendő mozdulattal tisztítsunk meg. Ez két fogmosási technika segítségével érhető el, amelyeket a hagyományos fogkefék használatakor tudunk alkalmazni: függőleges mosási technika és körkörös vagy Bass-technika.

A függőleges technika szerint 8-10 mozdulatot teszünk a fogkefével a fog növekedési irányában, azaz az ínytől a fog csúcsa felé. Ezzel a technikával azonban nem lehet megtisztítani azokat a részeket, ahol a foglepedék lerakódik – a fogínytasakokat (az íny és a fog között lévő részeket).

A körkörös vagy Bass-technika segítségével megtisztíthatók az állkapocs külső és belső oldalán található fogínytasakok is (a fogak között lévő tasakok tisztításához fogselymet és fogköztisztító kefét  lehet használni). A fogkefét 45 fokos szögben kell az ínyre helyezni. Enyhe körkörös mozdulatokkal a fog íve mentén vezetjük végig a fogkefét. Különös figyelmet kell fordítani az őrlőkre és a fogak rágófelületére (a fogak felső része). Az őrlőfogak az állkapocs oldalsó részén helyezkednek el és az étel szétnyomására, szétdarabolására használjuk őket.

Mi a helyzet a fogkrémmel?

A reklámokban láthatóaktól eltérően, a fogak hatékony tisztításához elegendő egy borsószemnyi fogkrém is. Fontos, hogy a fogkrémekben milyen dörzsnyag van, mert ezeknek a fogzománcnál puhábbnak kell lenniük. Ez azért lényeges, mert a dörzsöléstől a zománcnak nem szabad megsérülnie. A fluoridtartalmú fogkrémeknek bizonyítottan pozitív a hatása, megakadályozzák a fogszuvasodás kialakulását.

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close