Afta

Mik az afták?

Az afta a szájnyálkahártya egyik leggyakoribb betegsége. Ebben a gyulladásos megbetegedésben a szájnyálkahártya felületén alakulnak ki sebek, amelyeket a szaknyelv stomatitis aphtosának hív.

A (kerek vagy ovális) fekélyek általában 1 centiméternél kisebbek, de ennél nagyobbak is előfordulnak. Általában az arc és az ajkak belső oldalán, a nyelven vagy a szájpadláson jelennek meg. Jellegzetes szürkésfehér vagy sárga színük van, amelyet a gyulladás miatt egy piros szél határol. Égető érzés, viszketés vagy fájdalom is társulhat hozzá. A kutatások szerint a világ népességének 20 százaléka találkozik aftával, ami egyébként nem fertőzés miatt alakul ki.

Hogyan alakul ki az afta?

A szakértők nem tudták egyértelműen meghatározni az afta kialakulásának okát. Ismert néhány rizikófaktor, amelyek között szerepelnek öröklött tényezők, allergia, érzékenység (pl. a fogkrémekben vagy más szájápolási termékekben, továbbá ételekben, így a fahéjban, sajtban, citrusfélékben, fügében és ananászban is megtalálható nátrium-lauril-szulfáttal szemben), stressz, menstruáció, legyengült immunrendszer, vérszegénység, fáradtság, valamint vas-, folsav- és B-vitamin-hiány.

Forró étel vagy ital fogyasztása miatt kialakult égési sérülés is okozhat aftát. Gyakran akkor jelenik meg, ha megharapjuk az ajkunkat vagy fogmosás közben véletlenül felsértjük, és így a szájnyálkahártya megsérül.

Hogyan szabadulhatunk meg az aftától?

Az afta miatt nem szükséges orvoshoz fordulni (csak súlyos esetekben). Ajánlott azonban a hialuronsav használata, mert gyulladáscsökkentő hatása van, csökkenti a fájdalmat és a kényelmetlen érzést, így segít enyhíteni az afta okozta kellemetlenségeket.

A szájfekélyek miatt fellépő fájdalom és diszkomfortérzés néhány nap alatt magától is enyhül, az afta pedig kb. két hét alatt eltűnik.

Gengigel termékek

Tekintse meg a széles termékkínálatot, és válassza ki az Önnek megfelelő Gengigelt.

Lenyelve sem ártalmas

Lenyelve
sem ártalmas

Vegán termék

Vegán
termék

Cukormentes

Cukormentes

Laktózmentes

Laktózmentes

Gluténmentes

Gluténmentes

GMO-mentes

GMO-mentes

Felhasználói vélemények

A mosoly nem kerül semmibe, de csodákat tehet – velünk és a környezetünkkel is. Legyen felszabadult a mosolyunk!
Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close