Ínygyulladás

Hogyan ismerjük fel az ínygyulladást?

Ha a fogselyem használata vagy a fogmosás közben bármilyen ínyvérzés lép fel, az azt jelzi, hogy az íny be van gyulladva. A vérzést kísérheti duzzanat, az íny színének változása és rossz lehelet, esetleg fájdalom is. Az egészséges fogíny rózsaszín, feszes tapintású és nem vérzik.

A szájban található baktériumok túlzott elszaporodása gyulladásos folyamatot indít el, amelyet gingvitisnek neveznek. Az ínyt irritálja a lepedék, színe sötétpiros lesz, megduzzad, végül visszahúzódik a fogról. Ott egy parodontális tasak alakul ki, amelyben egyre több baktérium gyűlik össze. Ez a folyamat megállítható és a fogíny teljes mértékben meggyógyulhat, de ahhoz nagyon fontos az azonnali gyógykezelés.

Az ínygyulladás okai

Az ínygyulladás vagy a gingvitis legfőbb oka a nem megfelelő szájhigiénia, de okozhatja a stressz, a dohányzás, a vitaminhiány, bizonyos betegségek vagy öröklött tényezők is. Terhes nőknél is gyakori probléma a gingvitis a hormonális változások miatt, így ezt terhességi gingvitisnek nevezik, és a második, illetve harmadik trimeszterben fordul elő.

A kezeletlen ínygyulladásból fogágybetegség lehet

Ha az ínygyulladás első jeleit figyelmen kívül hagyják, akkor a kezeletlen gingvitisből fogágybetegség (parodontitis) alakulhat ki.

A baktériumok károsítják a fogínyt, ezért a parodontális tasakok egyre mélyebbek lesznek, és egyre több hely lesz bennük a baktériumok számára. A lepedék megkeményedik, majd fogkő lesz belőle, amelyen még több lepedék halmozódhat fel, és így az íny még jobban eltávolodik a fogtól. A baktériumok rossz leheletet is okozhatnak.

HOGYAN KERÜLJÜK EL A PROBLÉMÁKAT

Gengigel termékek

Tekintse meg a széles termékkínálatot, és válassza ki az Önnek megfelelő Gengigelt.

Lenyelve sem ártalmas

Lenyelve
sem ártalmas

Vegán termék

Vegán
termék

Cukormentes

Cukormentes

Laktózmentes

Laktózmentes

Gluténmentes

Gluténmentes

GMO-mentes

GMO-mentes

Felhasználói vélemények

A mosoly nem kerül semmibe, de csodákat tehet – velünk és a környezetünkkel is. Legyen felszabadult a mosolyunk!
Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close