Ínygyulladás (gingivitisz) terhes nőknél

 Nina Fridrih, gyógyszerész

Nina Fridrih, gyógyszerész

A terhes nők 60-75%-ánál fordul elő ínygyulladás (gingivitis).

A terhes nők 60-75%-ánál fordul elő ínygyulladás (gingivitis)5. Már fennálló gingivitiszben szenvedő nőknek körülbelül a fele tapasztal jelentős rosszabbodást a terhesség alatt. A száj megváltozott baktériumflórája mellett a nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) szintjének terhesség alatti változása is növeli az ínyérzékenység és a gingivitisz kialakulásának valószínűségét. A terhesség alatti egészségmegőrzés fontos része a szájápolás, mert a rossz szájhigiénia egészségügyi problémákat okozhat az anya és a csecsemő számára is.

A fog körüli szövetek biztosítják a fog stabilitását az állkapocsban. Ilyen szövetek az íny, a periodentális szalag, a fogcement és az állcsont. Az egészséges íny halvány rózsaszín, és kitölti a fogak közti rést. Ha lepedék rakódik le, akkor az íny begyullad – megduzzad, piros lesz és vérezni fog. A gyulladás korlátozódhat az ínyre, de mélyebbre is tud terjedni, és a fogakat az állkapocsban rögzítő szövetekben is fokozatos romlást idézhet elő. Így alakulnak ki a fog körüli paradontális tasakok, amelyek a betegség előrehaladtával egyre mélyebbek lesznek. A fogíny visszahúzódik, így a fogak hosszabbnak tűnnek és meglazulnak, majd végül a megfelelő támasztás hiányában kiesnek.

A parodontális betegségnek egy korai fázisa a gingivitisz, amikor a fogíny begyullad. Amikor a gyulladás a többi fog körüli szövetre is átterjed, akkor beszélünk parodontitisről. A terhesség kedvezőtlen kimenetelében is szerepet játszhat, így a koraszülésben és az alacsony születési testsúlyban is5. A terhességi gingivitisz a terhesség második hónapjában jelenik meg, azután pedig tovább romlik, és a nyolcadik hónapban éri el a csúcspontját3.

Melyek a gingivitisz tünetei?

  • az íny színének megváltozása a halvány rózsaszínről sötétpirosra vagy akár lilára;
  • fájdalom is kialakulhat, spontán vagy érintésre;
  • duzzadt íny;
  • fogmosás, fogselymezés, étkezés során vagy csak spontán gyorsan kialakuló fogínyvérzés;
  • rossz lehelet, esetleg a fog és az íny között megjelenő genny.

A terhes nők számára nagyon fontos, hogy figyelmet fordítsanak a megfelelő szájhigiéniára!

A rendszeres és alapos fogmosás, lágy sörtéjű fogkefével (naponta kétszer) és fogköztisztító kefével vagy fogselyemmel, legalább naponta egyszer szükséges az ételmaradékok megfelelő eltávolításához a fogak közti résekből. Ajánlatos a szájöblögető használata is. A hialuronsavat tartalmazó Gengigel oldat megfelelő segítséget nyújt a gyulladt, vérző és duzzadt íny valamint a parodontális tasakok esetén. A Gengigel termékeknek nincs ismert ellenjavallatuk vagy mellékhatásuk, terhességben, szoptatás alatt, gyerekeknél és diabéteszes betegeknél (xilitet tartalmaz) is korlátozás nélkül használhatók.

Tanácsos a nőknek már a terhesség előtt is jó állapotban tartani a fog körüli szöveteket és a fogaikat. A fogorvost vagy a dentálhigiénikust rendszeresen kell látogatni, hogy ellenőrizni tudják a szájhigiéniát, felfedezzék az esetleges betegségeket és eltávolítsák a fogkövet. A fogkő a lágy foglepedékben a nyálból lerakódó ásványokból alakul ki, és tovább fokozza a lágy foglepedék lerakódását, ami megakadályozza a megfelelő szájhigiéniát.

Az egészség megőrzésében (így a száj egészségének megőrzésében is) a legfontosabb tényező a megelőzés!

A száj egészsége és az általános egészségi állapot jobban összefüggenek, mint gondolnánk – egyes szisztémás betegségek vagy azok jelei először a szájüregben mutatkoznak meg, de ez a másik irányban is igaz, mert a szájüreg egészsége más betegségeket is befolyásol.

Irodalom:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4385665/
  2. Gingivitis and Periodontal Disease in Pregnancy, ASHA SAMANT et. al.
  3. Review Dental manifestations of pregnancy, Martina Pirie, Inez Cooke, Gerard Linden, Chris Irwin
  4. http://ustna-higiena.eu/dentalne-storitve/koliko-stane-lep-nasmeh/
  5. https://www.cdc.gov/oralhealth/publications/features/pregnancy-and-oral-health.html
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694079/
  7. http://www.ginecologo-ostetrica.it/wp-content/uploads/2017/05/1_IgieneOrala_oral_health_during_pregnancy1.pdf
  8. http://www.sfd.si/uploads/datoteke/petelin.pdf
Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close