Milyen veszélyt okoznak a szájban található baktériumok?

 Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

A fog körüli szövetek fertőzését és pusztulását leginkább a puha lepedékben található baktériumok okozzák.

Az emberek nincsenek igazán tudatában annak, hogy a szájban kialakuló sérülések sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint a nyílt sebek a test egyéb részein. A szájhigiénia elhanyagolása sok gondot okozhat, nem is beszélve arról, hogy a rossz dentálhigiénia miatt kialakuló fertőzés akár halálhoz is vezethet.

Az utóbbi megállapítás valószínűleg elég ijesztően hangzik. Vizsgálatok kimutatták, hogy az ínygyulladás miatt kialakuló periodontális betegség okozhat szívinfarktust, stroke-ot, tüdőbetegségeket, fejfájást, koraszülést, alacsony születési súlyt, valamint gyengítheti az immunrendszert.

Egy epidemiológiai vizsgálat szerint a felnőttek 98%-ának van fogínybetegsége. Ezen belül az emberek háromnegyedénél a periodontális betegség kezdeti vagy előrehaladott formája is fennáll.

Mi okozza az ínygyulladást? A fog körüli szövetek fertőzését és pusztulását leginkább a puha lepedékben található baktériumok okozzák. A szájüregben található baktériumok egészen addig nem károsak, amíg a szervezet normál működésének részeként vannak jelen. Amikor a szervezet működésének egyensúlya felborul – és a fogmosás elhagyása ilyen helyzet – a szájban található baktériumok ellene fordulnak.

A szervezet egyensúlyának zavarát jelzi, ha a fog mellett fájdalom jelentkezik vagy fogmosáskor vérzést tapasztalunk. Ez gyulladásra utal, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk küzd a baktériumokkal. A helytelen fogmosás vagy a gyakran elhanyagolt szájhigiénia miatt kialakuló fogkő ínygyulladást okoz, amely a periodontális betegség kezdetét is jelenti, ez pedig krónikus formájában a fog elvesztését eredményezheti.

Amikor a fog felületén foglepedék képződik, akkor a baktériumok szó szerint a fogra tapadnak és ott szaporodnak. Ne feledjük, hogy a fogkő képződése már akár 30 perccel a fogmosás után elkezdődik, ha pedig nem helyesen mosunk fogat, akkor 48 órán belül már jelen van a fogkő. Az újabb foglepedék lerakódása és folyamatos megkövesedése miatt ez a fogkő napról napra vastagabb lesz. Ennek a folyamatnak az eredményeként egyre több baktérium lesz jelen a szájüregben.

Lényeges megjegyezni, hogy egy köbmilliméternyi dentális plakkban (foglepedékben) százmillió különféle organizmus található. A fogkő az ínyhez nyomódik, így az íny megnyílik és a parodontális tasakban gyűlik össze a legtöbb baktérium.

Az emberek nincsenek tudatában annak, hogy mit is jelent az, ha fájdalmat és vérzést tapasztalnak az ínyben. Ilyen esetben tenyérnyi seb van a szájukban! Igen, ez nem elírás, periodontális betegségben tenyérnyi seb van az ember szájában! Az is ijesztő, hogy a periodontális sebek felülete – amikor a parodontális tasakok 5 milliméter mélyek – 42 négyzetcentiméter, ha valakinek 28 foga van.De ez a seb ennél is nagyobb lehet, minthogy a parodontális tasak akár tíz milliméter mély is lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy egy tenyérnyi felületnél is nagyobb kiterjedésű seb lehet az ember szájában.

Ha egy ilyen nagy seb a test külső felületén helyezkedik el, azonnal intézkedünk, és ellátjuk a sebet. Az ugyanis látható és megijedünk tőle. De ha egy ilyen veszélyes seb a szánkban alakul ki, akkor akár évtizedekig is halogatjuk a kezelést. Nehéz felismerni is, és azt gondoljuk, hogy a vérző és fájdalmas íny nem veszélyes. Minden el fog múlni, ha nem is gyorsan, de akkor majd biztosan, amikor a fogak helyett műfogsort kapunk.

A rossz szájhigiénia súlyosabb problémákhoz és betegségekhez vezethet, ezek elkerülése érdekében pedig el kell kezdenünk máshogy gondolkodni. Érdemes megjegyezni, hogy olyan kicsi és rövid művelettel, mint amilyen a fogmosás, sokkal súlyosabb betegségeket is megelőzhetünk, amelyeket a fájdalmas és vérző íny okoz. Érdemes a rendszeres és alapos szájhigiénia segítségével a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, ha pedig ennek ellenére is kialakul valamilyen probléma, akkor gyorsan szakemberhez kell fordulni.

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close