Ne feledkezzünk meg a szájhigiéniáról a nyaralás alatt sem

 Gengigel szerkesztőség

Gengigel szerkesztőség

A vakáció alatt nem követjük a szokásos napirendünket, és így kevesebb gondot fordítunk a szájhigiéniára. Ezért összeállítottunk néhány tippet a szájüregben jelentkező kellemetlenségek elkerülésére.

Itt a nyári hőség, és eljött a vakáció és a nyaralások ideje is. A vakáció alatt nem követjük a szokásos napirendünket, és így kevesebb gondot fordítunk a szájhigiéniára. Ezért összeállítottunk néhány tippet a szájüregben jelentkező kellemetlenségek elkerülésére.

A nyaralás előtt mindig számtalan házimunkát kell elvégezni. És valószínűleg a szájhigiéniára ilyenkor nem fordítunk különösebb figyelmet, annak ellenére, hogy érdemes lenne így tennünk. A nyaralás alatt pedig gyakran előfordul, hogy megfeledkezünk a kialakult napirendünkről, ami végső soron komoly fog- vagy ínyfájdalmat eredményezhet.

Mielőtt nyaralni indulunk

Mivel a fogak és a szájüreg egészségének ápolása rendkívül fontos a jóllétünk és az életminőségünk szempontjából, fontos gondoskodni erről is, mielőtt nyaralni indulunk. Érdemes felkeresni megelőző jelleggel a fogorvost vagy a szájhigiéniai szakembert, különösen hosszabb utazások előtt.

Ha erre nincs ideje, akkor még az utazás előtt gondolja át, hogyan biztosítsa a rendszeres szájhigiéniát. Így tisztában lesz majd azzal, milyen termékeket kell magával vinnie, tudni fogja, hogy mennyi időt kell szánnia a szájápolásra, illetve jobban megismerkedhet a megfelelő szájhigiéniai technikákkal is.

Mielőtt elindul, figyeljen oda arra is, hogy az egész nyaralás idejére elegendő mennyiségű terméket csomagoljon be. Gyakran előfordul, hogy megszerettünk egy adott márkájú terméket, amelyet nem biztos, hogy megtalálunk ott, ahova utazunk. Ezért érdemes ellátogatni egy boltba vagy gyógyszertárba a készletek feltöltéséhez. Vihet a szükségesnél kicsit többet is tartaléknak.

Szájhigiénia a nyaralás alatt

A nyaralás az élvezet, a szórakozás és a kikapcsolódás időszaka, ami egyben azt is jelenti, hogy elszakadunk az otthoni napirendtől és rutintól. A nyaralás alatt is sokat tehetünk ínyünk és fogaink egészségéért az egészséges táplálkozással. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni azokról a higiéniai segédeszközökről sem, amelyeket naponta használunk.

Hogy az ínyfájás ne rontsa el a nyaralás hangulatát, összeállítottunk néhány tippet a hatékony szájhigiéniához Önnek és gyermekeinek.

Általános tanácsok

  • Naponta legalább kétszer mosson fogat.
  • A fogmosás legalább 2 percig tartson.
  • A fogkefét 45 fokos szögben tartsa a fogak felszínéhez képest.
  • Az ínytől a fog felé haladva mossa meg a fogát.
  • Használjon rendszeresen fogselymet és szájvizet.
  • Gondoskodjon a higiéniai segédeszközök tisztaságáról.

Mit vigyünk magunkkal

Miután átgondolta a szájápolási rutinját, azt is pontosan tudja majd, milyen termékeket kell magával vinnie az útra. Tárolja őket egy száraz és tiszta neszesszerben. Javasoljuk, hogy mindig tartsa a neszesszert kéznél, ha pedig repülővel utazik, akkor a kézipoggyászába tegye el. Illetve legyen óvatos az utóbbi esetben, mert az egyes flakonok űrtartalma nem haladhatja meg a 100 ml-t.

A fogkefe tárolásakor ügyeljen arra, hogy a fogkefe tartója teljesen száraz legyen. Illetve, amint megérkezik az úticélhoz, nyissa ki a tokot, és szárítsa meg a fogkefét.

A szükséges szájhigiéniai felszerelés a következőket tartalmazza: fogkefe, fogkrém, szájvíz, fogselyem és a kedvenc Gengigel terméke. Nyelvkaparót is vihet magával.

A víz fontosságáról

Alaposan mosson kezet a szájápolás előtt. Legyen óvatos, ha olyan helyen tartózkodik, ahol a csapvíz nem iható. Ebben az esetben a csapvíz helyett használjon palackozott vagy forralt vizet a fogmosáshoz.

Ha nincsen lehetősége a fogmosásra, használhat szájvizet is. A legjobb, ha fluoridos szájvizet választ, hiszen ez megvédi a fogakat az ételekből és italokból származó savak hatásától. Javasoljuk, hogy mindig legyen kéznél hialuronsavat tartalmazó Gengigel hidrogél szájöblítő. Ez a termék segít a megelőzésben, és naponta többször is használható.

Igazán extrém esetekben a cukormentes rágógumi is segíthet fogainak. De ehhez tényleg csak kivételes esetben forduljon!

Ételek és italok

Jégkrémek, fagylaltkelyhek, édes italok és alkohol – mindezeket gyakorlatilag lehetetlen elkerülni a nyaralás alatt. Fogyasztásuk után javasoljuk, hogy egy korty vízzel öblítse ki a száját. A gyermekek és a felnőttek is lehetőleg minél több vizet igyanak a nap folyamán a szájüreg egészségének megőrzése érdekében.

Legyen óvatos a savas ételekkel és italokkal is, mivel ezek megváltoztatják a szájüregre jellemző pH-értéket. Javasoljuk, hogy fogyasztásuk után legalább egy óráig ne mosson fogat, mivel a sav rövid időre károsíthatja a fogzománcot. Ehelyett öblítse ki a száját, és egy órával később fogjon hozzá a szokásos fogmosáshoz.

Összességében, a nyaralás alatt sem képtelenség szájüregünk egészségét és tisztaságát biztosítani. A következetesség és az egészséges táplálkozás a kulcsa annak, hogy a nyaralás gondtalan és fájdalommentes lehessen. Ön ezt megérdemli!

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close