Afták és más szájfekélyek

 Sara Kramberger, okleveles vegyész

Sara Kramberger, okleveles vegyész

Afta a szájnyálkahártya leggyakoribb betegsége. A lakosságnak igen nagy része legalább időszakonként találkozik vele.

A kedvenc gyümölcse az ananász, de amikor beleharap, enyhe égető érzést tapasztal. Az égető érzés ellenére is nehezen tud ellenállni ennek a lédús gyümölcsnek? Nem sokkal később éri a sokk – a száj nyálkahártyáján jelentkező fekély vagy afta. Ellátjuk a legfontosabb információval, amely ezzel a kellemetlenséggel és a kezelésével kapcsolatos.

Mik az afták?

A szaknyelven stomatitis aphtosának nevezett afta a szájnyálkahártya leggyakoribb betegsége. A lakosságnak igen nagy része legalább időszakonként találkozik vele. Az afta gyakori a gyerekeknél, aserdülőknél és a fiatal felnőtteknél, és gyakrabban fordul elő nőknél. Az afta a szájnyálkahártya felszínén jelentkező sérüléssel járó gyulladás. A (kerek vagy ovális) fekélyek kis méretűek, fájdalmasak és általában az ínyen, az arc belső felületén, az ajkakon vagy a szájpadláson jelentkeznek. Egy évben többször is előfordulhatnak, akár ugyanazon a helyen is – ezt a betegséget visszatérő stomatitis aphtosának nevezik.

Mik az afta megjelenésének okai?

A szakértők egyelőre nem tudták egyértelműen meghatározni az afta kialakulásának okát. Csak a rizikófaktorok közül ismerünk néhányat: a legfontosabbak a genetikai tényezők, különféle ételek (diófélék, ananász, bizonyos fajta sajtok stb.), ritka gyógyszerek, nátrium-lauril-szulfátot tartalmazó termékek, stressz, hormonális változások és a legyengült immunrendszer (ajánlott az Imunoglukan P4H® használata).

Érdekesség: Érdekli, hogy az ananász miért okoz aftát?

Az ananász bromelaint tartalmaz, amely proteolitikus (fehérjebontó) enzimek különleges összetétele, és már a szájban kifejti hatását (aminosavakra bontja a fehérjét). Az afta kialakulásának lehetséges magyarázata, hogy a bromelain a szájnyálkahártyára is kifejti hatását, amelynek nincs ez ellen megfelelő védelme, és így kialakul az afta.

Hogyan tudjuk ezt magunk is kezelni?

Ha afta jelenik meg a szánkban, nem kell orvoshoz fordulni. A szájfekélyek miatti fájdalom és kényelmetlenség sok esetben pár nap alatt csökken, az afták pedig kb. két hét alatt eltűnnek. Vannak olyan hialuronsavat tartalmazó termékek, amelyek már az első naptól csökkentik az említett kellemetlenségeket.

Mi a hialuronsav?

A hialuronsav az emberek és más emlősök kötőszövetének egyik alapvető összetevője. Rugalmasságot és megfelelő kinézetet biztosít a bőrnek, továbbá az egészséges szájnyálkahátyának is ez az alapvető összetevője.

A (visszatérő) stomatitis aphtosa kezelésében a hialuronsav alapú termékek gyorsan enyhítik a fájdalmat és a kellemetlenséget, gyorsítják a gyógyulás folyamatát, és jelentős mértékben csökkentik az afta visszatérésének a kockázatát. Ezenkívül a hialuronsav kontrollálja a gyulladásos folyamatot és rehidratálja a szövetet. Ha hialuronsav tartalmú terméket használunk, akkor fontos, hogy az nagy molekulatömegű hialuronsav legyen, mert ez az a fajta, amelyik természetes módon is jelen van a szájnyálkahártyában.

A Gengigel gél olyan készítmény, amely nagy molekulatömegű hialuronsavat (0.2%) tartalmaz, és így azonnal enyhíteni tudja az afta által okozott kellemetlenségeket.

A Gengigel összetett hatása:

  • teljes szöveti regeneráció
  • szájfekélyek gyógyítása és a terjedés megelőzése

A Gengigel korlátozás nélkül használható mindenkinél, beleértve gyerekeket, terhes és szoptató nőket és cukorbetegeket (xylitolt tartalmaz).

Hogyan lehet megelőzni az aftát?

Először is csökkenteni kell a stresszt és ki kell élvezni a szabadidőt. Fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, és az egészséges táplálkozás. Próbáljuk kerülni a fent említett ételeket, amelyek szerepet játszhatnak az afta kialakulásában. Figyeljünk oda a száraz, ropogós ételekre is, mert az ételdarabkák éles részei kis sérüléseket okozhatnak a szájban, ami aztán fekélyhez vezethet. Gondoskodjunk az egészséges szájhigiéniáról is. A rendszeres fogmosással és fogselymezéssel eltávolítjuk az ételdarabkákat, amelyek irritálják a száj nyálkahártyáját és elősegíthetik az afta kialakulását.

Az afta kialakulása több tényezőtől függ, leggyakrabban az érzelmi terhektől is. Nem szabad elfelejteni, hogy az afta nagyon jól jelzi a fáradtságot, és arra figyelmeztet, hogy valamilyen változtatásra van szükség. Vegyük kezünkbe az életünket, és élvezzük minden napját!

Hasonló cikkek

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close