Fog- és ínybetegségek

 Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

Ha azonban nem mosunk fogat rendszeresen és helyesen, az biztos, hogy így fokozatosan alakulnak ki a fog- és ínybetegségek.

A periodontális betegség vagy periodontitis a fog körüli szövetek betegsége, amely a hosszú ideig fennálló ínygyulladás következtében alakul ki. A periodontális betegséget több olyan, már előzőleg is fennálló betegség okozhatja, amely a rendszertelen vagy helytelen szájhigiénia következtében alakul ki. Egyes betegségek gyorsan észrevehetőek, másokat azonban nehezebb felfedezni. Vannak olyanok, amelyeket intenzíven lehet érezni, de másokat kevésbé. Azonban az összes ilyen jellegű betegség kialakulását saját magunk is meg tudjuk előzni.

Ez az egészséges emberekre vonatkozik, akiknek aktív az immunrendszerük, és nincs súlyos egészségügyi problémájuk. Egészséges embernél a gyulladásoknak mindössze 20%-át okozzák a szájban jelen lévő baktériumok, 80%-ban ezek az emberek saját hibájából alakulnak ki. Ha például kenyértésztát dagasztunk, azt a puszta kezünkkel tesszük. Munka után pedig kezet mosunk. Azért mosunk kezet, mert a kezünkre ragad a tészta és a liszt. Ilyen kézzel persze kényelmetlen bármi mást csinálni, vagy nem is lehetséges. Ez jól szemlélteti a szájüregben fennálló helyzetet.

Az embernek mindig van valami a szájában, és a szájhigiénia csak valami nyűgnek tűnik. Ha azonban nem mosunk fogat rendszeresen és helyesen, az biztos, hogy így fokozatosan alakulnak ki a fog- és ínybetegségek , mint amilyen a dentális plakk (foglepedék), fogszuvasodás, fogkő, fogfájás, ínyvérzés és ínygyulladás (gingvitis) és a periodontális betegség.

Minden a dentális plakkal (foglepedékkel) kezdődik. Eleinte minden anyag puha, ezért szoktak megkülönböztetni puha és kemény lepedéket. Mindenkinek van puha lepedék a szájüregében a nyál, az ételmaradék, a különféle baktériumok és az elhalt sejtek miatt.

Biztosan mindenki tapasztalta, hogy egy idő után (akár már pár óra után is) a fog felületét nem érzi teljesen simának. Ez a puha lepedék miatt van. Ha fogat mosunk, akkor már nem érezzük ezt a kényelmetlen lepedéket, amely lerakódott a fogzománcon. Ez az érzés viszont csalóka, mert lehetséges, hogy a fogak egyes részeit, így a fogak közötti részeket vagy a rágófelület kisebb mélyedéseit nem tudtuk megtisztítani.Itt megindulhat a fogszuvasodás, ami az íny mellett is megjelenhet, továbbá ott elkezdődhet még a fogkő lerakódása is. Mindkét folyamat viszonylag lassan és a laikus szem számára sokáig észrevehetetlenül zajlik.

A fogszuvasodás nem a rossz fogak következménye, ahogy azt sokan gondolják, hanem a helytelen és nem elegendő fogmosás miatt alakul ki, illetve a fogaknak azon a részén, amelyeket rendszeres fogmosás esetén sem lehet megfelelően elérni fogkefével. A fogszuvasodás eleinte fehér vagy kréta színű, de amikor áthatol a zománcon, és kis lyuk keletkezik, akkor fekete lesz.

A fogkő kemény foglepedék, ami már 48 óra után is kialakulhat, ha a puha lepedéket nem távolítjuk el. A fogkő az a fázis, amelyben a puha foglepedék megkeményedik vagy megkövesedik. A fogkő azután felgyülemlik az íny mellett, a parodontális tasak megnagyobbodik a szennyeződés miatt, és leválik a fogakról. Ezután a szennyeződés már az íny alá is bekerül, és fogkő képződik a fog gyökerén az íny alatt.

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close