Mit tegyünk, ha nyaralás közben megfájdul az ínyünk?

 Ana Temeljotov, gyógyszerész

Ana Temeljotov, gyógyszerész

Ebben a cikkben 5 jótanácsot mutatunk be arról, hogy a fájdalom esetén mit tudunk tenni mi magunk, illetve hogy milyen tünetekkel kell azonnal a fogorvoshoz fordulnunk.

Az ínyfájdalom különböző okokból alakulhat ki. Különösen idegesítő, ha akkor kezdődik a fájdalom, amikor a fogorvosunktól messze nyaralunk. Ebben a cikkben 6 jótanácsot mutatunk be arról, hogy a fájdalom esetén mit tudunk tenni mi magunk, illetve hogy milyen tünetekkel kell azonnal a fogorvoshoz fordulnunk.

Miért alakul ki az ínyfájdalom?

Az ínyfájdalom általában csak átmeneti és gyorsan elmúlik, de időnként hosszabb ideig tart és az állapotunk javításához hozzáértő segítségre van szükség. Az ínyfájdalom lehet az ínygyulladás (gingivitis) jele is, amely a nem megfelelő szájhigiénia miatt alakul ki. Ha nem megfelelően kezelik, akkor a betegség súlyosabb formájába, parodontitisbe fejlődhet, és ez akár a fog elvesztéséhez is vezethet. A legtöbb esetben azonban az ínyfájdalom oka mindössze a túl erős dörzsöléssel végzett fogmosás, fogszabályzó, kisebb ínysérülés, fekély vagy hormonális változás. Így tehát sok esetben magunk is tudjuk kezelni, és nem szükséges elmennünk fogorvoshoz.

Mit tehetünk, ha fáj az ínyünk?

1) Csak puha fogkefét használjunk!

A kemény sörtéjű fogkefével további sérülést és irritációt idézhetünk elő, ami csak ront a helyzeten. Ínyfájdalom esetén puha vagy extra puha sörtéjű fogkefét kell használni, és azt rendszeresen (legalább négyhavonta) cserélni kell.

2) Öblögessük a szánkat sós, meleg vízzel!

Oldjunk fel egy teáskanál sót egy pohár meleg vízben. Öblögessük a szánkat ezzel a folyadékkal legalább egy percig, majd köpjük ki. A sós vizes öblögetés lassítja a baktériumok szaporodását a szájüregben, és segít a gyulladás csökkentésében.

3) Kerüljük a savas, fűszeres és a kemény ételeket!

A savas vagy fűszeres ételek irritálják az ínyt, az irritáció pedig fokozza a fájdalmat és elnyújtja a gyógyulást. A kemény ételek, mint például a diófélék még tovább károsíthatják a sérült ínyt, ezért az íny állapotának javulásáig ajánlatos kerülni ezeket.

4) Használjunk Gengigelt.

A Gengigelhialuronsavat tartalmaz, amelynek bizonyított gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása a szájüregben. Összetételének köszönhetően a Gengigel elősegíti az íny regenerációját, továbbá csökkenti a duzzanatot és a gyulladást. Eközben védi az ínyt és gyógyítja a vérzést is. Duzzadt íny esetén ajánlatos naponta három-öt alkalommal a tiszta ujjakkal Gengigel felvinni a fájdalmas területre, majd finoman belemasszírozni az ínybe.

5) Vegyünk be fájdalomcsillapítót!

Ha a fájdalom nagyon erős, és a fent említett lépésekkel nem lehet enyhíteni, akkor bevehetünk ibuprofen vagy naproxen hatóanyagú fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt. Ha a fájdalomcsillapítókkal nem tudjuk enyhíteni a fájdalmat, akkor menjünk el fogorvoshoz!

Mikor kell elmenni a fogorvoshoz?

Ha a fentebb említett lépések nem használnak, és az ínyfájdalom nem múlik el két hét alatt, akkor el kell menni fogorvoshoz. A következő esetekben is szakember segítségére van szükség:

  • nagyon intenzív a fájdalom;
  • a fájdalmon kívül más jelei is láthatók a betegségnek;
  • a fájdalom akadályoz minket az alvásban vagy az étkezésben;
  • erősen vérzik az ínyünk;
  • erősen duzzadt és piros az ínyünk;
  • a harapás formája megváltozik;
  • mozognak a fogaink;
  • folyamatosan rossz szájszag vagy rossz szájíz.

 

Irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3690787/

https://www.healthline.com/health/quick-relief-from-gum-pain

https://www.webmd.com/oral-health/treating-gum-pain

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324356.php

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close