Őrizze meg fogait minél tovább!

 Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

A fogakon szüntelenül összegyűlő és gyarapodó lerakódásokat még akkor sem lehet önállóan, dentálhigiénikus szakszerű segítsége nélkül eltávolítani, ha ön rendszeresen és alaposan ápolja fogait és igénybe vesz minden szükséges segédeszközt.

A szájhigiéné nem csupán egy divathóbort, hanem elengedhetetlen feltétele a fogak egészségének, illetve az általános jóllétnek. A szájhigiéné gyökerei a XIX. század közepére nyúlnak vissza, amikor az Egyesült Államokban elkezdték fontosnak tartani a fogak egészségének megőrzését és rájöttek, hogy a hangsúly túlságosan is csak a gyógyító célú kezelésen, a mechanikai fogászati eljárásokon és a fogászati műtéteken volt.

A legtöbb ember számára napjaink szájhigiéniája a fogak fogkefével és fogselyemmel történő tisztításában, illetve a lehelet felfrissítésére és a fogakon maradt esetleges szennyeződés leöblítésére használt szájvíz alkalmazásában merül ki. Amikor a XIX. század végén a philadelphiai Dr. D. D. Smith megkezdte a fogak egészségének fenntartásában kifejtett úttörő munkásságát, a szájhigiéné a legegyszerűbb alapelveket követte, a hangsúly azonban a megelőzésen volt. Már akkor is javasolták a rendszeres fogászati ellenőrzést és népegészségügyi oktatást végeztek az otthoni fogápolásról. A megelőző intézkedések alapjaikban mind a mai napig nem változtak meg, azóta azonban a fog- és szájegészség megőrzésére végzett fogápolás része a dentálhigiénikus szakember alkalmazása is, aki nélkülözhetetlen szerepet tölt be a fogászati gondozásban. A dentálhigiénikusnál tett látogatás a fogak egészségének hatékony megőrzése érdekében tett út első lépése.

Az egyesült államokbeli Irene Newman volt a világ első hivatalosan elismert dentálhigiénikusa. A XX. század elején kezdett praxisát 20 évig tartotta fenn. Foglalkozása az USA-ból az egész világra eljutott, míg Szlovéniában kevesebb mint egy évtizede kezdték meg működésüket az első dentálhigiénikusok. Valószínűleg ez a magyarázata annak, hogy a dentálhigiénikusi foglalkozást tévhitek lengik körül, valamint néha nem kapják meg az őket megillető elismerést a fogak egészségének megóvásában végzett munkájukért. Még ma is az a közhiedelem, hogy a fogászati egészségügyi beavatkozások fájdalommal és szorongással járnak. Ugyanakkor azonban a dentálhigiénikus feladata éppen az, hogy megelőzze a fogfájás és a fogszuvasodás kialakulását, megóvja az ínyt annak megduzzadásától vagy vérzésétől, és ne feledkezzünk meg a fogak elvesztésének megakadályozásában betöltött szerepről se!

Uroš Skalerič akadémikus, a ljubljanai fogorvostudományi kar professzora hosszú és kitartó munkájának gyümölcseként 2004-ben az első 18 hallgató megkezdte dentálhigiénikusi tanulmányait. Mindeddig majdnem 70 hallgató szerzett oklevelet. A saját praxis indításának előfeltétele egy szakmai gyakorlati vizsga teljesítése, amelyet a tavalyi év végéig 27 szlovén dentálhigiénikus tett le sikeresen. Skalerič akadémikus legfontosabb célja és ösztönző ereje a dentálhigiénikusi hivatás elismertségének növelése volt. Felhívta a figyelmet arra, miszerint számos szájűri betegség csakis a megfelelő megelőző módszerek alkalmazásával kerülhető el, ez pedig a dentálhigiénikussal való együttműködéssel veszi kezdetét. A fogkefével végzett rendszeres fogmosás egyszerűen nem elegendő. A fogakon szüntelenül összegyűlő és gyarapodó lerakódásokat még akkor sem lehet önállóan, dentálhigiénikus szakszerű segítsége nélkül eltávolítani, ha ön rendszeresen és alaposan ápolja fogait és igénybe vesz minden szükséges segédeszközt. A szabad szemmel nehezen észrevehető lerakódás a fogászati és szájűri betegségek egyértelmű oka. A fogorvosoknak gyakran nincs elég idejük a megelőzésre, ugyanis túlságosan lefoglalja őket a szuvas fogak, a környező szövetek és a szájüregi panaszok kezelése illetve eltávolítása. A fogászati asszisztensek ugyanakkor egyéb információkat is átadhatnak, ez a tudás azonban nem elegendő a fogak és a szájüreg betegségeinek elégséges megelőzéséhez. A megelőzés magába foglalja, hogy elsőként, mindenfajta gyógyító célú kezelés előtt kerül rá sor, és emiatt válik egyre fontosabbá a dentálhigiénikus szerepe, hiszen ő az elsődleges személy, akitől tanácsot kérhet a beteg a fogápolással kapcsolatban. A dentálhigiénikus a megfelelő szakember, aki elmagyarázhatja a szájhigiéniát megfelelő otthoni megőrzési módjait, illetve javaslatokat tehet az ön által személyesen is használható segédeszközökre, tájékoztatást adhat azok alkalmazásának gyakoriságáról és módjáról. Aki rendszeresen jár dentálhigiénikushoz, biztosítja a rendszeres otthoni fogápolás hatékonyságát, valamint elkerülheti azt, hogy fájdalmas és valószínűleg drága fogászati eljárásokra legyen szüksége. A fogvesztés elkerüléséhez kiemelkedően fontos a rendszeres dentálhigiénikusi kontroll és az, hogy otthon betartsa a tőle kapott tanácsokat.


Csupán némi elkötelezettség szükséges a reggel és este elvégzendő teendők végrehajtására, valamint ahhoz, hogy rendszeresen felkeresse dentálhigiénikusát és fogorvosát, és ezzel megóvja fogait minden panasztól. A fogápolás teljes folyamata során a dentálhigiénikus és a fogorvos egymást kiegészítve, munkatársakként dolgoznak együtt pácienseik fogainak egészségéért.

Ebben az évben a helytelen fogápolás következményeit és az amiatt kialakuló betegségeket ismertetem. Bemutatom azt is, hogyan lehet megőrizni az egészséges mosolyt, az ön általános egészségét és jó közérzetét. A szlovén dentálhigiénikusok első generációjába tartozom, és évtizedes munkám alatt szert tettem arra a tapasztalatra és tudásra, amelyet most készen állok megosztani. A dentálhigiénikus gyermekeknek, felnőtteknek és időseknek is tanácsokat nyújt a szájhigiéné és a szájüreg egészségének fenntartása kapcsán. A dentálhigiénikus eltávolítja a fogkövet, az íny vonala alatt és felett egyaránt eltakarítja a lepedéket és megtisztítja a gyökérfelszínt, valamint fényesíti a fogakat. Egyúttal tanácsot és tájékoztatást ad a fogak közötti rések tisztításával és a lepedék lerakódásának mérsékelésével kapcsolatban, illetve bemutatja ennek számos módszerét. Segítünk a fogpótlás (illetve a kivehető műfogsor) helyes tisztításában is, ha olyan személy fordul hozzánk, akinek hiányzik néhány foga.

Mindent megteszek azért, hogy pácienseim kellemesen érezzék magukat rendelőmben és hogy ezen az egy helyen mindent megtudjanak, ami a szájhigiénéhez szükséges. E célom elérése érdekében kiegészítő szolgáltatásként vállalom a fogak elszíneződésének kezelését, a fogak fehérítését, valamint szuvasodás vagy fogromlás elleni védelmét (felszíni fluoridkezeléssel és barázdazárással). Rendelőmben lehetőség van fogászati röntgen és gyökérhártya-vizsgálat elvégzésére, a divatrajongók számára pedig fogékszer elhelyezésére.

A dentálhigiénikus akkor tudja sikeresen végezni munkáját, ha rendszeresen nyomon követi a szájhigiéné területének fejlődését, újdonságait. Mindig nagyszerű személyesen is kipróbálni az újdonságokat, majd rögtön bevezetni azokat a praxisba.

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close