A szájüregünk egészsége fontos

 Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

A száj egészségének fontosságára fel kell hívni a figyelmet, ezért kerül sor márciusban az Egészséges Száj Világnapjára.

Nagyon fontos odafigyelni a szájüreg és a fogak egészségére, mert ez befolyásolja az általános jólétünket és az életminőségünket. A szájüreg állapota befolyásolja az ember általános egészségi állapotát, így a napi rendszerességű szájhigiénia és a megelőző jellegű fogorvosi ellenőrzés feltétlenül szükséges. A száj egészségének fontosságára fel kell hívni a figyelmet, ezért kerül sor márciusban az Egészséges Száj Világnapjára.

Tenyérnyi nagyságú seb is lehet a szánkban évtizedeken keresztül, anélkül, hogy tudnánk róla.

A száj kiemelkedően fontos az ember túlélése szempontjából. Az evés és az ivás szükséges a túléléshez, így a szájon keresztül folyamatosan áramlanak a baktériumok. Az étel és az ital bevitele során puha lepedék rakódik le a fogíny mellett (a parodontális tasakokban). A fog üregeiben, valamint a tömések és a fogpótlások mellett is lepedék gyűlik össze. A lepedék egyetlen köbmilliméterében akár 100 millió különböző mikroorganizmus is lehet. És éppen ezek a baktériumok jelentenek veszélyt a száj egészségén kívül a teljes szervezetünkre, hiszen a szájban található nyílt sebeken keresztül akadály nélkül bejuthatnak. Ha nem tisztítjuk meg rendszeresen a szájüreget a baktériumoktól, (legalább naponta kétszer, reggel és este), akkor a puha lepedék megkeményedik (fogkő) és ínygyulladást (gingvitis) valamint fogkárosodást (fogszuvasodás) okoz.

Miért olyan fontos a szájüreg egészsége?

A legtöbb baktérium a parodontális tasakokban gyűlik össze. Ezek általában 1,5-3 milliméter mélyek. Ha négy milliméternél is mélyebbek, akkor valóban nagy veszélyt jelentenek. 28 fog mellett az 5 milliméter mély parodontális tasakok összesen 42 cm2 sebfelületet alkotnak, ami egy tenyér nagyságának felel meg. A szájban kialakuló bármilyen seb nyitott kapu a veszélyes baktériumok számára a szervezet felé, így a parodontális betegség olyan veszélyes következményekkel is járhat, mint a szívroham, stroke, tüdőbetegségek, koraszülés vagy az újszülött alacsony testsúlya, fejfájás stb.

A puha lepedék először szabad szemmel nem látható, azt is hihetjük, hogy a fogaink teljesen tiszták. Ha fogmosáskor vérzik az ínyünk, az azt jelenti, hogy ínygyulladásunk van. Ilyenkor a fogíny visszahúzódik a fogról, ami miatt a fog körüli szövetek károsodnak, parodontális betegség alakul ki és ez a fog elvesztéséhez vezethet.

A Gengigel és az Egészséges Száj Világnapja

Márciusban, amikor az Egészséges Száj Világnapja is van, különösen odafigyelünk a Gengigellel a szájhigiénia és a száj egészségének tudatosítására. Több aktivitást is szervezünk, továbbá olyan anyagokat készítünk, amelyek segítenek a száj egészségének megőrzésében. Kövessen minket!

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close