Ínyvérzés – mi a teendő?

 Dr. Peter Solar, PhD, adjunktus

Dr. Peter Solar, PhD, adjunktus

A felszíni ínygyulladásokkal ellentétben a parodontitis a szövetek és az állcsont progresszív és irreverzibilis pusztulását jelenti egy agresszív baktérium miatt. Kezelés nélkül a fogak elvesztéséhez vezet.

Sajnos a szájüregben nem minden gyógyul meg, és vannak dolgok, amelyek nem gyógyulnak meg maguktól. Ez különösen igaz a parodontitisre, amely egy veszélyes ínygyulladás. Nem gyógyul meg, csak időnként jelenik meg ínyvérzés, duzzadt íny vagy rossz lehelet formájában, és ezért komoly veszélyt jelent a száj egészségére és az általános egészségi állapotra.

A felszíni ínygyulladásokkal ellentétben a parodontitis a szövetek és az állcsont progresszív és irreverzibilis pusztulását jelenti egy agresszív baktérium miatt. Kezelés nélkül a fogak elvesztéséhez vezet.

Az ínygyulladással gyakran nem foglalkoznak. Például az egyik tipikus tünete a rossz lehelet, amelyet általában nem vesz komolyan, aki szenved tőle, a környezetében élők pedig nem nagyon szeretnék szóba hozni ezt a tabutémát.

Minthogy a parodontitis többi tipikus tünete, mint például az ínyvérzés és a gyulladt fogínytasakok, nincsenek folyamatosan jelen, a betegek a közöttük fennmaradó időszakban tévesen úgy érzékelik, hogy biztonságban vannak.

Sajnos ennek az ellenkezője igaz: minél hosszabb ideig áll fenn a parodontitis, annál agresszívabb lesz, annál jobban terjed és pusztít.

Kit érint a parodontitis?

Minden életkorú embert figyelembe véve, az emberek 80%-ának ínygyulladása van. A felnőttek 45-65%-ánál már kialakultak fogínytasakok, és így parodontális betegség is.

Míg gyerekeknél és serdülőknél a fogszuvasodást tartják a fogászati kezelések fő okának, a 40 év felettieknél az esetek 80%-ában a paradontitis okozza a (látszólag egészséges) fogak elvesztését, és így a hosszú ideig tartó és költséges műfogsoroknak is ez az okozója.

A fogvesztés legfőbb okai:

Hogyan alakul ki a parodontitis?

Szájüregünkben mintegy 50 milliárd baktérium található. A 300 különböző fajtának a fele károsíthatja a fogainkat.

A baktériumok számára különösen kedvező a fogak felszíne, valamint az íny szélén a lepedék, amely ételmaradékból és a nyál alkotóelemeiből tevődik össze, és elfedi a nyálkahártyát.

A bakteriális lepedék növekedésének fő oka a nem megfelelő fogápolás, valamint a fogorvosnál végezhető fogtisztítás elhagyása.

A fogak és az íny egészségét befolyásolja a legyengült immunrendszer és az oxidatív stressz is. Utóbbit többek között a dohányzás, a stressz, a rossz étrend és a testmozgás hiánya is okozza.

A parodontitis oka és lefolyása

Ha a lepedéket nem távolítják el rendszeresen, akkor a benne található baktériumok az ínyre káros anyagokat termelnek. A baktériumok által termelt enzimek, toxinok és antigének megtámadják az ínyt és gyulladásos folyamatot indítanak el. Először ez duzzanat, pirosság és ínyvérzés formájában jelenik meg. Ezeket a változásaokat figyelmeztetésként kell venni, és el kell menni fogorvosi felülvizsgálatra vagy kezelésre.

Ha azonban a lepedéket nem távolítják el rendszeresen és megfelelő módon, a gyulladást okozó baktériumok behatolhatnak a fogágy mélyebb rétegeibe és megbetegíthetik azt.

A fogágyban az agresszív baktériumok továbbterjednek, és a kötőszövetet valamint az állkapocscsontot támadják meg. Ennek eredményeképpen a fogíny egyre inkább visszahúzódik. A fogaknak egyre kevesebb támaszuk lesz, mozogni kezdenek, végül pedig kiesnek.

A parodontitis fejlődése:

Mit okozhat a testünkben a kezeletlen parodontális betegség?

A parodontitis legveszélyesebb tulajdonsága, hogy bujkáló betegség, amely nem okoz fájdalmat és alig észrevehető. Magától nem szűnik meg, és ezért ha nem kezelik vagy nem megfelelően kezelik, akkor pusztító hatása a test többi részére is hatással lesz.

Az íny és a foggyökér között egy seb jön létre, amely kívülről nem is látható. Az egész állkapocsra kiterjedhet, és egy férfi kezének méretét is elérheti (!!!). Ez a seb kaput nyit a baktériumok számára, amelyek így a véráramba kerülhetnek.

Ennek a következménye, hogy a folyamat során nem pusztán a szájüreg egészsége károsodik, fogak vesznek el és műfogsor válik szükségessé, hanem gyulladásos reakciók is elkezdődnek a testünkben. Emiatt fogékonyabbak leszünk bizonyos betegségekre vagy egyes betegségek súlyosbodnak.

Törődjön a szívével!

Több vizsgálat is kimutatta, hogy a kezeletlen parodontális betegség majdnem duplájára emeli a koszorúérbetegség kockázatát és háromszorosára a stroke kockázatát. Bizonyítást nyert a parodontitis és az oszteoporózis közti összefüggés is. A még meg nem született gyermek számára is van kockázat: a parodontitisben szenvedőknél akár nyolcszor (!) magasabb is lehet a koraszülés kockázata.

A siker az egészséges, erős és fehér fogakban és az erős harapásban mutatkozik meg, és így a betegségek is jobban kontroll alatt lesznek.

A sikerhez szükséges: orvosi kezelés: megfigyelés, vizsgálat, célzott kezelés és rendszeres felülvizsgálat.

A beteg aktivitása is szükséges: alapos otthoni fogápolás, rendszeres szájhigiénia, tünetek figyelemmel kísérése, egészséges étrend és megfelelő testmozgás.

Ha passzívak maradunk, és nem kapunk kezelést, akkor fennáll a kardiovaszkuláris betegségek, a légúti betegségek, a koraszülés, a dibétesz és az oszteoporózis kockázata.

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close