Makacs fogkő

 Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

Rendszeres fogmosás és a dentálhigiénikus által végzett felülvizsgálat segít abban, hogy a fogkő lassabban alakuljon ki.

A fogkő képződését meg lehet akadályozni. Hogyan? Rendszeres fogmosás és a dentálhigiénikus által végzett felülvizsgálat segít abban, hogy a fogkő lassabban alakuljon ki.

Vannak olyan emberek, akiknél nem vagy csak nagyon kis mennyéségben alakul ki fogkő. Ennek azonban semmi köze nincs a „jó génekhez”, hanem ez a fogmosás eredménye. Az egészséges étrend, a rendszeres fogorvosi vagy dentálhigiénikusi ellenőrzés, a stresszkezelés, valamint a dohányzás abbahagyása is hozzájárul a fogkő képződésének lassításához.

A fogkő leginkább a nyálmirigyek kivezető nyílásánál képződik. A nem megfelelő szájhigiénián kívül a fogkő képződésének oka lehet még az egyes emberek nyála. Gyorsabban alakul ki ugyanis a fogkő, ha a nyál több kalciumot és foszfátot tartalmaz. A fogkő kialakulását befolyásolja még a fog elhelyezkedése az állkapocsban, és a nem megfelelően alkalmazott kerámiahéj vagy tömés.

A fogkő az íny fölött látható kemény, krémszínű vagy sárga lerakódásról ismerhető fel. Ha nagy mennyiségű fogkő található a fogon, érdesnek érezhetjük a nyelvünkkel. Az íny alatt húzódó fogkő szabad szemmel nem látható. A rejtett felületen a baktériumok károsítják a szöveteket, és így az íny alatt a fogkő barna vagy fekete színű. Csak parodontális szonda vagy röntgenfelvétel segítségével lehet észrevenni.

A fogkő otthoni eltávolítása nem javasolt. A fogkő ugyanis nagyon kemény szerkezetű anyag, amelyet nem lehet semmilyen folyadékkal eltávolítani. Éles tárgyakkal sem lehet eltávolítani, azonban ezekkel fel lehet sérteni az ínyt. Ezért fontos a szigorú figyelmeztetés: semmiképpen ne akarjuk saját magunk eltávolítani a fogkövet. A fogkövet csak dentálhigiénikus vagy fogorvos tudja eltávolítani, kifejezetten erre a célra kifejlesztett ultrahangos készülék segítségével.

A fogkő eltávolításáhozultrahangos készüléket használunk különböző hegyekkel, amelyek segítségével eltávolítjuk a fogkövet a fog minden felületéről, a fogak közötti részekről és a foggyökér elérhető felületeiről. Nincs miért aggódni! Ha rendszeres és megfelelő a szájhigiénia, akkor a fogkő eltávolítása egyszerű és fájdalommentes, és elég egy évben kétszer elvégezni.

A fogkőeltávolítás utolsó fázisa a homokfúvás. Ennek során nagy nyomású vízsugárral apró szemcséjű homokport fújunk a fogakra, így gyorsan és hatékonyan eltávolítjuk a puha lepedéket és a fog felületén található elszíneződéseket. A sárga vagy akár annál sötétebb elszíneződés a dohányzás, a kávé, a tea vagy más sötét színű folyadékok miatt alakul ki. A fogak festéktermelő baktériumok miatt is elszíneződhetnek – a szürke vagy fekete elszíneződés az íny szélénél jelenik meg. Ha ezeket a baktériumokat nem távolítják el időben, akkor az egész fogon és a többi fogon is elterjedhetnek.

A homokfúvás nem invazív, biztonságos és teljesen fájdalommentes eljárás, amelyet a dentálhigiénikus 15 perc alatt elvégez. Az így kialakított sima fogfelület a rendszeres és megfelelő otthoni fogmosással megakadályozza a lepedék lerakódását és így a fogkő képződését.

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close