Minden, amit eddig tudni akart és amit nem akart tudni a fogszuvasodásról

 Gengigel szerkesztőség

Gengigel szerkesztőség

Tudta, hogy a fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb betegség a világon? Gyakoriságát tekintve a megfázáshoz lehet hasonlítani. Európában a gyerekek kétharmadának és a felnőttek túlnyomó részének van fogszuvasodása. Minthogy ilyen gyakori, a legtöbben nem tartják komoly betegségnek, pedig a fogszuvasodás valójában igen agresszív. Ha nem kezelik, teljesen elroncsolhatja a fogainkat, extrém esetben akár halált is okozhat, úgyhogy komolyan kell venni.

Az alábbiakban bemutatunk néhány kevésbé ismert tényt a fogszuvasodással kapcsolatban, amelyekről lehet, hogy tudott – de lehet, hogy nem.

A fogszuvasodás fertőző!

Ez az információ sokak számára meglepő lehet – a fogszuvasodást baktériumok okozzák, ami azt jelenti, hogy a fogszuvasodás fertőző. Három tényező befolyásolja a fogszuvasodás kialakulását:
 

  • A fogszuvasodásra való hajlam
  • A cukrokban és feldolgozott cukrokban gazdag étrend
  • A fogszuvasodást okozó baktériumok (több mint 300 fajt ismerünk).


Egy gyerek sem születik olyan baktériumokkal, amelyek fogszuvasodást okoznak – az mindig valaki másnak a nyálával kerül oda, akár az anyától, apától, gondozótól vagy másik embertől. Elég, ha a saját kanalunkról adunk valamilyen ételt a gyereknek vagy a szánkba vesszük a cumiját, és máris bekerül a szervezetébe a káros baktérium. Ezt a fertőzést majdnem lehetetlen megelőzni, ezért sokkal fontosabb, hogy megtanítsuk a gyereknek a helyes szájhigiéniát.
 

A fogszuvasodásnak a nem megfelelő szájhigiénián és a cukorfogyasztáson kívül más okai is vannak

A legtöbb ember tudja, miért alakul ki fogszuvasodás – általában a nem megfelelő szájhigiéniára és a cukorfogyasztásra gondolunk először. De más okok is állhatnak mögötte.

1. A fog elhelyezkedése

Tudta, hogy gyakrabban alakul ki fogszuvasodás az őrlőfogakon, mint a többin? Az őrlőfogak hosszabb ideig vannak kitéve az ételnek, és a felületükön sok kis mélyedés van, így ezeken a fogakon több lepedék gyűlik össze. Elhelyezkedésük miatt tisztításuk is nehezebb.

2. Bizonyos ételek és italok

A fogakhoz tapadó ételek nagyobb mértékben okoznak szuvasodást, mert ezeket a nyál nem tudja lemosni a fog felületéről. Néhány példa: tej, fagylalt, méz, cukor, szénsavas üdítők, szárított gyümölcsök, desszertek, sütemények, kemény cukorkák, pelyhek (pl. kukoricapehely), csipszek.

3. Gyakori rágcsálás és cukros italok fogyasztása

A hosszú ideig tartó rágcsálással vagy a cukros italok fogyasztásával több lehetőséget adunk a baktériumoknak, hogy a fogakat roncsoló savat termeljenek.

4. Nem megfelelően vagy túl későn végzett fogmosás

Ha ételek/italok fogyasztása után nem mosunk fogat, akkor azonnal elkezd felgyülemleni a fogakon a lepedék, ami az első lépés a szuvasodás irányába.

5. Túl kevés fluorid

A fluorid egy természetes ásvány, amely segít megelőzni a fogszuvasodást, és a korai fázisában még a károsodást is visszafordíthatja.

6. Szájszárazság

A szájszárazság akkor alakul ki, ha nincs elég nyál, ami az ételdarabkákat és a lepedéket is lemossa a fogakról. Szájszárazság kialakulhat rövid időre, ha például valaki szájon át lélegzik, vagy vitaminhiánnyal küzd, vagy hosszabb időre is, ha valaki diabéteszben szenved, bizonyos gyógyszereket szed, vagy valamilyen műtéten vagy terápián esett át.

7. Régi fogtömés

Egyetlen tömés sem tart örökké, néhány év után repedések keletkeznek rajtuk. Az elhasználódott tömés felülete durva lesz, és a szuvasodás kialakulásához szükséges lepedék ott halmozódik fel.

8. A szuvasodás megelőzhető

A szuvasodás megelőzése leginkább a jó szájhigiénián és a rendszeres fogorvosi ellenőrzésen alapszik. De mást is tehet ennek érdekében:

 

  • Kerülje az étkezések közti rágcsálást;
  • Használjon fluoridos fogkrémet;
  • Ha étkezés után nem tud fogat mosni, akkor használjon xylitol tartalmú rágót;
  • Használja a Gengigel termékcsaládot az íny egészségének megőrzéséhez.


9. Őrizze meg ínye egészségét a Gengigel család termékeivel

A fogaink egészsége kapcsolódik az ínyünk egészségéhez is, ezért javasoljuk a Gengigel gélt az íny és a szájüreg egészségéért. Ez a gél segít megőrizni az íny egészségét, enyhíti a gyulladást, és segíti a károsodott szövetek regenerációját. Az íny tökéletes védelméhez ajánljuk még aGengigel spray-t és a Gengigel szájöblítőt. A spray kiválóan segíti az egészséges íny ápolását és a gyulladás csökkentését a nehezen elérhető részeken, míg a szájöblítő a gyulladt, vérző és duzzadt íny és a mélyebb parodontális tasakok kezelésére használható

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close