Parodontitis – Háborúban a fogak és az immunrendszer

 Dr. Peter Solar, PhD, adjunktus

Dr. Peter Solar, PhD, adjunktus

A fog körüli szövetek ismert betegsége nem csak a fog elvesztését okozhatja, de az immunrendszer működését is befolyásolja.

A fog körüli szövetek ismert betegsége nem csak a fog elvesztését okozhatja, de az immunrendszer működését is befolyásolja. A szájban található baktériumok okozta parodontitis nagy mértékben befolyásolja a teljes szervezet egészségi állapotát, növeli a sztrók, a szívroham, a veseelégtelenség és a koraszülés kockázatát. Ezért a megfelelő ellátás, valamint a szájüregben kialakuló sebek és sérülések esetén a megfelelő gyulladáscsökkentő készítmények használata kiemelkedően fontos a fogak egészsége és a teljes immunrendszer egészsége érdekében - hangsúlyozta a híres bécsi fogorvos, Assist. Prof. Peter Solar, DMD, PhD.

Nem fáj, nem mindig okoz ínyvérzést, és nem is ez az egyetlen oka a rossz leheletnek. Ennek ellenére a parodontitis, a fog körüli szövetek veszélyes fertőzése okozza a fogak elvesztését a legtöbb esetben. A csont és a foggyökér közti rés alkalmas hely olyan agresszív baktériumok számára, amelyek szorosan a fognyakhoz tapadnak azon a helyen, ahol a korona kiemelkedik a gyulladt ínyből. A parodontitis alattomos betegség, amely a 40 év felettiek 60-80 százalékánál előfordul. ”A parodontitis elsősorban a szájüreget érintő betegség, azonban a szánkban hihetetlenül sok vérér található, így a baktériumok bekerülhetnek a véráramba, és a test más részén is okozhatnak gyulladást. A vérerek összekapcsolódnak, így a parodontitisben az egész szervezet érintett. Ráadásul ha egy nő terhes, akkor a betegség a babában is kárt tehet. Ha a baktérium bekerül a szájból a vérkeringésbe és a szövetekbe, máshol is kialakulhat betegség, és növekszik a sztrók kockázata. A szívroham, a veseelégtelenség és a koraszülés kockázata is növekszik” magyarázta Dr. Solar egy Bécsben készített interjúban.

Duzzanat, pirosság és ínyvérzés

Az íny gyulladását (gingvitis) és a fog körüli szövetek gyulladását (parodontitis) leginkább a foglepedékben található baktériumok okozzák, ami pedig a helytelen fogápolás és szájhigiénia miatt alakul ki. Ha a lepedéket nem távolítják el rendszeresen, akkor a benne található baktériumok az ínyre káros anyagokat termelnek. A gyulladásos folyamat először duzzanat, pirosság és ínyvérzés formájában manifesztálódik, később azonban mélyebbre hatol, begyulladnak a fogínytasakok, roncsolódik a kötőszövet és az állkapocs csontja, ami a fog elvesztéséhez vezethet. Az egészséges íny nem vérzik ”Az egészséges íny nem vérzik” emelte ki Dr. Solar. ”Soha.

Az egészséges íny nem vérzik

Beleharaphatunk egy almába, moshatunk fogat, vehet tőlünk lenyomatot a fogorvos, ha egészséges az ínyünk, az akkor sem vérzik. De nem minden vérzést a parodontitis okoz. A vérzés oka lehet a gingvitisnek nevezett ínygyulladás, ami a parodontitist megelőző állapot, de még visszafordítható – ezt tehát még lehet gyógyítani. A parodontitisben a fogat körülvevő csontszövetek is pusztulnak, és ezt sajnos már nem lehet visszafordítani. A parodontitis tehát gyógyíthatatlan károdosát jelent, míg a gingvitis visszafordítható. A közös tünet az ínyvérzés.”

Naponta egyszer mosson fogat, de alaposan

A parodontitist a fogmosással lehet legjobban megelőzni. A népszerű bécsi fogorvos szerint a napi egyszeri rendszeres és alapos fogmosás elegendő a fogak egészségének megőrzéséhez. “Azt tanultuk, hogy naponta kétszer, háromszor vagy akár minden étkezés után mossunk fogat, de valójában ez nem szükséges! 24 óránként egyszer kell megfelelően fogat mosni. Miért mondom ezt? Mert már az 1970-es, 1980-as évektől tudjuk ezt. A szájban kialakuló gyulladás első jelei legkésőbb 24 óra után jelentkeznek, ami azt jelenti, hogy a vérben található immunsejtek a szövetekbe jutnak, és ott elkezdenek rendet tenni. Ha rendszeresen eltávolítjuk a foglepedéket, akkor a limfociták nem kerülnek be a szövetekbe, mert ott nincs gyulladásra utaló jel, a betegség pedig nem halad előre.”

Megelőzés – eltüntetni a lepedéket

A parodontitis vagy annak rosszabbodása ellen a legfontosabb megelőző lépés a lepedék tudatos és rendszeres eltávolítása. ”A lepedék eltávolítása nem csak a fog külső oldalán szükséges, hanem minden oldalon, továbbá a fogak között is. Minden fognak öt felülete van, és legalább 28 fog van. Így a szánkban legalább 140 felület van, megfelelő tisztításukhoz pedig legalább 6-8 percre van szükség. Minden fogat alaposan meg kell mosni. A boltokban sokféle fogkefét lehet kapni, amelyek túl nagyok és így gyorsabban lehet velük fogat mosni, de nem ez a megfelelő mód. A lehető legkisebb fogkefét kell választani, és azzal alaposan kell fogat mosni. Ez tovább tart, de hatékonyabb. A fogkefe feje puha kell, hogy legyen, és nem szabad nagyon odanyomni a fogkefét. Az ujjak hegyével kell megfogni a fogkefét, és hagyni kell, hadd végezzék a dolgukat a sörték. Ezért én a napi egyszeri alkalommal 6-8 perces fogmosást ajánlom elektromos fogkefével. Az évi kétszeri fogorvosi és dentálhigiéniai kezelés biztosítja, hogy a fogai egészségesek maradjanak egész életében. A jó fogkefén kívül fogselyemre is szükség van, hogy a fogak közét is meg tudjuk tisztítani. Így lehet a legjobban megvédeni szájüregünk egészségét!”

Hialuronsav a száj sérüléseire

Számos beteg kér tőle tanácsot azzal kapcsolatban, hogy öblögessenek-e valamilyen fertőtlenítővel, de dr. Solar szerint ez nem szükséges. ”Az inyünk elképesztő mértékben képes a regenerációra, és csak problémák esetén szükséges a megfelelő szerrel támogatni a működését. Ha afta vagy sérülés van a szájban, akkor az egyik legjobb szer a hialuronsav.” Ez egy természetes anyag, amely a kötőszövetnek is alkotóeleme, és gyorsítja a sebek és sérülések gyógyulását, csökkenti a duzzanatot, továbbá gyulladásgátló hatása is van. A Gengigel hialuronsavat tartalmaz, és így Assist. Prof. Peter Solar, DMD, PhD tapasztalata szerint nagyon jó a szájüregben megjelenő sebek első ellátására. ”Ilyen esetekben nagyon jó a Gengigel hatása, mert egy olyan réteget alakít ki, amely védi a sebet, továbbá csökkenti a fájdalmat és elősegíti a gyógyulást. Ez egy vérzéssel járó sérülés vagy gingvitis esetén is előnyös. Tartsunk ilyet a gyógyszeres szekrényben, és utazáskor a fogkefével együtt vigyük magunkkal.”

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close