A leggyakoribb panaszok fogprotézis esetén

 Prof. Dr. Vanja Vučićević Boras, PhD, fogorvos

Prof. Dr. Vanja Vučićević Boras, PhD, fogorvos

Az, hogy valaki fogprotézisre szorul, igen megrázó élmény lehet, elsősorban a nőknél.

A tény, hogy valaki fogprotézisre szorul, megrázó élmény elsősorban a nők számára. A protézisek között megkülönböztetünk teljes protéziseket (akril anyagúak), ill. a beteg meglévő egészséges fogaihoz rögzített részleges protéziseket (legtöbbször Wironit anyagúak).

A szájnyálkahártya elváltozásai miatt megjelenő két leggyakoribb megbetegedés a kemény szájpad gyulladása (palatitis), valamint a felfekvéses fekélyek (dekubitus).

A fogorvosok gyakran tanácsolják, hogy a protézist éjszakára is hagyja szájában a beteg. Ez az eljárás helytelen, mivel a protézis alatti szövet ilyenkor nem képes "helyreállni" a fogpótlás miatt. Egyes betegek esetében, akik protézisüket éjszakára is szájukban hagyják, gyakori a candida albicans gomba fertőzése, melynek előfordulása ugyan normális a szájüregben, azonban gyakran a kemény szájpad gyulladását palatitis eredményezheti. E gyulladás neve idegen szóval palatitis. Általában vörösséggel, néha azonban fájdalommal is jár. A problémát legtöbbször kéthetes gombaölőszeres (leggyakrabban géles vagy oldatos) kúrával kezelik, mindazonáltal rendkívül fontos, hogy a protézist éjszakára antiszeptikus oldatban tárolják. Ha a fogpótlást nem fertőtlenítik, akkor a szájpad gyulladása nem képes meggyógyulni. Egyes betegeknél a terápiát további két héttel meg kell hosszabbítani. Mivel a gomba beépül a szövetbe, ezért idővel kisméretű csomók keletkezhetnek a szájpad nyálkahártyáján. Ez az eset műtéti kezelést igényel.

A másik gyakori probléma a felfekvési fekélyek megjelenése a nyálkahártya protézis alatti részén, elsősorban az alsó fogmedernél. Ennek oka először is az, hogy a protézist nem megfelelően készítették el, ill. a protézis alatti csontfelszívódás miatt néhány év elteltével a protézis már nem illeszkedik megfelelően. A nyálkahártyán fájdalmas fekélyek keletkezhetnek, melyek miatt a beteg nem képes viselni a protézist. A problémát kéthetes kortikoszteroid-kúrával kezelik. A protézist mindenképpen megfelelően kell illeszteni, és szükség esetén alá kell tölteni.

Ha a fogprotézis már régi, akkor a továbbiakban nem szabad viselni. Ahogy a fekély meggyógyul, új protézist kell készíttetni. Fontos, hogy a kezelés alatt a fogpótlást a lehető legritkábban viseljék. Ha a fekély ez az eljárást követően sem gyógyul meg, akkor feltétlenül szövetmintát kell venni, annak érdekében, hogy ki lehessen zárni az esetleges szájüregi daganat lehetőségét.

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close