A láthatatlan fogszabályzó

 Gengigel szerkesztőség

Gengigel szerkesztőség

A láthatatlan fogszabályozók az utóbbi években hihetetlen népszerűségre tettek szert, ennek oka az esztétikus megjelenésük.

A fogszabályozással foglalkozó orvos felkeresése előtt a legtöbb ember amiatt aggódik, hogy nem tud majd nevetni, furcsán fognak nézni rá az emberek, és amiatt is izgul, hogy mit fognak róla gondolni. Bár a fogszabályzás az utóbbi időben a mindennapi élet részévé vált, a bizonytalanság miatt egyesek a fájdalom és a szájüregben látható szabálytalanságok ellenére még mindig inkább elkerülik a fogszabályzó használatát. A technológia fejlődésének és a fogszabályzók és a fogászati anyagok számítógépes gyártásának köszönhetően az aggodalom teljesen felesleges.

A láthatatlan fogszabályzó felhelyezése

A láthatatlan, vagy jobban mondva kevésbé látható fogszabályzó esztétikailag tökéletes alternatívája a régi fém fogszabályzónak. A szájüreg kisebb és kevésbé invazív korrekcióI esetén alkalmazzák, amelyek a következők lehetnek:

  • ferdén nőtt fogak korrekciója
  • a fogak helyzeti rendellenességeinek kezelése 
  • a fogak mozgatása a kezelés végén
  • az állapot fenntartása a klasszikus kezelés befejezése után

A láthatatlan fogszabályzók típusai

A láthatatlan fogszabályzó felnőttek és idősebb tizenévesek számára alkalmas. Fiatalabb tizenévesek és gyermekek esetében a klasszikus fém fogszabályzóval történő kezelés ajánlott, mivel ez az eszköz hatékonyabb és könnyebben kezelhető, de a fogszabályzással foglalkozó orvos fel tudja mérni, hogy az adott páciens számára melyik készülék a legmegfelelőbb.

Átlátszó fogszabályzók

A tartós átlátszó fogszabályzó áttetsző kerámia rögzítőkből és fehér drótokból áll. Leginkább a klasszikus fém fogszabályzókhoz hasonlítanak, csakhogy szinte láthatatlanok, valamint a viselésük is kényelmesebb. Esztétikus megjelenésük miatt az idősebb páciensek körében is rendkívül népszerűek. 

A kerámia fogszabályzók keménységüknek köszönhetően a legjobb esztétikus készülékek, a fog szerkezeténél keményebb anyaguknak köszönhetően nagyobb erőt képesek kifejteni a fogsorra. Hatékonyságuk a fém fogszabályzókéhoz hasonlít, az áruk azonban magasabb, és bizonyos ételek vagy italok fogyasztásának hatására elszíneződhetnek.

Belső fogszabályzók

A tartós belső fogszabályzót a fogak belső oldalára helyezik fel, és már régóta elérhető mindazok számára, akik szeretnék elrejteni a fogszabályzó készüléküket. A közelmúltig csak az alsó fogsorra helyezték fel, de manapság a felső fogsoron is alkalmaznak ilyen típusú fogszabályzót. Az ilyen típusú fogszabályzók fényesre csiszolt aranyból készült rögzítőkből és drótból állnak. A felhasznált anyagok miatt drágábbak, mint a hagyományos fém fogszabályzók. 

A belső fogszabályzóval történő kezelés gyakran fájdalommentes, azonban rendszeres orvosi vizsgálatot igényel, és a fogszabályzás egyik legbonyolultabb módjának számít. Ezek a fogszabályzók a klasszikus fogszabályzóknál kényelmetlenebbek, valamint akadályozzák a nyelv mozgását, mivel a készülék felhelyezése után kisebb lesz annak mozgástere.

Áttetsző sínek

A közelmúltban kerültek reflektorfénybe a kivehető és átlátszó, műanyagból készült sínek, amelyek diszkrétek, elegánsak és kényelmesek. Az első ilyen eszközt a kaliforniai invisalign vállalat fejlesztette ki, ezért sokan mindkét kifejezést használják az ilyen típusú fogszabályzók megnevezésére, bár más gyártók is kínálnak ilyen készülékeket.

A fogsor áttetsző sínekkel történő kezelése vagy kiigazítása egyre hatékonyabb és egyre szélesebb körben alkalmazott módszer, az ilyen típusú készülékek azonban még nem képesek az összes fogászati rendellenesség gyógyítására. Azért is olyan népszerűek, mert a használat során nem kell túlzott figyelmet fordítani a szájhigiéniára, és a kezelési idő is gyakran rövidebb, mint a hagyományos fém fogszabályzók használata esetén. Hatékonyságuk elsősorban a pácienstől függ, hiszen a lelkiismeretesség és a sínek rendszeres viselése elengedhetetlen. 

Mivel minden ember egyedi fogprofillal rendelkezik, a láthatatlan síneket speciális és pontos diagnosztika és foglenyomatvétel után, valamint röntgenfelvételek alapján készítik el. Ezután a kiválasztott anyag alapján elkészítik a fog mozgásának 3d-s számítógépes szimulációját, amelyben a kezelés menete és a fogsor végső állapota is látható. A jóváhagyást követően elkészítik az átlátszó sínt, amelynek segítségével a fogakat egy lépéssel a végleges pozíciójuk irányába mozdítják el. A síneket a 7-14 naponta esedékes kontroll alkalmával cserélik. 

Szájhigiénia láthatatlan fogszabályzó használata esetén

A tartós fogszabályzóval, a láthatatlan fém fogszabályozóval és a belső fogszabályozóval végzett kezelés során előfordulhat az íny kisebb sérülése, és a szájhigiénia is romolhat. Ennek oka, hogy a szájüreg egyes részei nehezebben hozzáférhetők.

Használjon minden nap Gengigel hidrogél szájvizet, amely fenntartja az íny egészségét, valamint megnyugtatja azt fogmosás után, így biztosítva a megfelelő szájhigiénia fenntartását.

Ha ínygyulladás lép fel, vagy a fogszabályzó károsítja a szájnyálkahártyát, a könnyen hozzáférhető területeken használjon Gengigel gélt, a nehezen hozzáférhető területeken pedig a Gengigel spray alkalmazását ajánljuk. Mindkét termék hialuronsavat tartalmaz, segít enyhíteni a gyulladást, csökkenti az íny fájdalmát, és gyógyítja a fekélyeket.
 

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close