Fogászati megelőzés terhesség során az anyánál és a gyermeknél

 Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

Mirjam Škorjanc, dentálhigiénikus

Valószínűleg kissé hihetetlennek hangzik, hogy egy terhes nő bármilyen módon hozzájárulhat gyermeke fogainak fejlődéséhez.

A fogak egészségének ápolása már akkor megkezdődik, amikor a kismama még a méhében hordja a gyermekét. Valószínűleg kissé hihetetlennek hangzik, hogy egy terhes nő bármilyen módon hozzájárulhat gyermeke fogainak fejlődéséhez. Hiszen az újszülöttnek még nincs fogazata, nemdebár? Ez nem teljesen igaz. A gyermek fogainak egészsége és fogainak későbbi, felnőttkori egészsége nagymértékben függ attól,hogy az anya mennyire figyelt oda étrendjére, fog- és szájegészségére a terhesség legkorábbi szakaszától kezdve.

Javasolt, hogy minden leendő anya már a tervezett terhesség előtt, de legkésőbb a terhesség során figyeljen oda a gyökérhártyaszövetekre és a fogaira. Először is menjen el fogorvoshoz, távolíttassa el a fogkövét és ellenőriztesse a ínyszöveteket, majd egy újabb fogorvosi viziten távolíttassa el vagy állíttassa helyre szuvas fogait.  

A terhes nő nagymértékben hozzájárul általános egészségi állapotának és jóllétének jobbá tételéhez azzal, hogy ápolja fogait és szájüregét. A dentálhigiénés gondozás és a gyakori dentálhigiénikusi kontroll igen fontos lehet a terhes nők számára, ugyanis a hormonális változások hatására érzékenyebbé válnak az ínyeik. Ebből adódóan az íny fogékonyabb a gyulladásra, megduzzadásra és a parodontális tasakok kialakulására; utóbbi azt jelenti, hogy a tasakokban ételmaradék gyülemlik fel és lepedék rakódik le, amely miatt nehézzé válik a fogak otthon hozzáférhető eszközökkel történő tisztítása.

A gyermek fogai a terhesség hatodik hete körül kezdenek kialakulni, a mineralizáció (a zománc képződése) a terhesség negyedik hónapja körül kezdődik. Ha az anya elegendő tápanyagot, például A- és D-vitamint, valamint ásványi anyagokat, úgymint kalciumot, fluoridot és foszfort visz be szervezetébe a terhesség során, a gyermek fogai egészségesek lesznek és csak kis valószínűséggel alakul ki nála fogszuvasodás, fogromlás. A fogzománca is egészséges lesz. Összességében javasolt, hogy a terhes nők kiegyensúlyozottan és változatosan étkezzenek.

A szoptatás is fontos a gyermek fogainak fejlődésében. Nem csupán az anyatejben koncentrált tápanyagok adják a jelentőségét, hanem kulcsfontosságú szerepet tölt be a száj motoros képességeinek kialakulásában is. Egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy az anya hat hónapos korig szoptassa a kisbabáját. A szoptatás biztosítja a gyermek állkapocscsontjainak és fogainak későbbi helyes fejlődését. A gyermekek veleszületett nyelő- és szopó reflexe a szoptatás során felkészíti az állkapocscsontokat a megfelelő fogzásra.

Amennyiben az anya nem tud szoptatni, cumis üveg használata javasolt a baba táplálására. Az újszülötteknek nagy igényük van a szoptatás iránt és mivel az anya számára nehézkes lehet, ha a babát újra és újra emlőre kell tenni, javasolt ortopédiás vagy anatómiai formájú cumik alkalmazása, amelyek a gyermek állkapocscsontjának és fogainak helyes fejlődését is biztosítják.

Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Kapható gyógyszertárakban és szaküzletekben.

Gengigel
close